gła zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.
Oprócz walorów smakowych i pobudzenia oferuje
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Do Polski trafiła już w XVII wieku i od tego czasu zyskiwała coraz większą popularność. Według statystyk, dziś prawie połowa Polaków rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy, co czyni ją jednym z najpowszechniejszych surowców kuchennych. Jeżeli codziennym rytuałem jest sięgnięcie po kawę, warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego produktu. Poza wyrobami najpopularniejszych firm, dostępnych na rynku, często wybierana jest też kawa włoska, którą wiele osób ceni ze względu na swój wyjątkowy smak i mnogość aromatów. Sprzedaż kawy i wzrost jej popularności powoduje pojawienie się różnych jej form. Zakupione ziarna mogą być niepalone lub palone. Dostępna jest również kawa mielona i rozpuszczalna.
Oprócz walorów smakowych i pobudzenia, oferuje nam wiele korzyści zdrowotnych, gdy spożywamy właściwe jej ilości. Między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby i cukrzycę. Jest też źródłem magnezu i witamin z grupy B.
Jeśli spożywamy dużo kawy, warto wybrać taką, która cechuje się wysoką jakością i wysoką zawartością substancji odżywczych.
Filiżanka dobrej kawy sprawia że dzień
Dla większości dorosłych ludzi poranek to taki moment dnia, który przysparza stresów, trzeba się spieszyć, bo czas goni, przygotowanie śniadania jest dosyć czasochłonne więc szula się sposobu na skrócenie tego czasu do minimum, kawa pita w biegu albo zabierana na wynos do samochodu czy tramwaju to norma.
Kawa włoska charakteryzuje się tym, że można ją pić pod różną postacią. Espresso, kawa po turecku, americano, capuccino, cafe late, czy najzwyklejsza z mlekiem. Każdy z tych napojów posiada swoich fanów i zwolenników i nikogo nie dziwi taki obrót spraw. Filiżanka dobrej kawy sprawia, że dzień staje się lepszy, nawet lekarze potwierdzają, że rozsądne ilości kawy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Kawa nie tylko poprawia nastrój, ale przede wszystkim podwyższa ciśnienie krwi co skutkuje większym pobudzeniem, senność można pokonać bez trudu filiżanką kawy.
Zasadniczą zaletą kawy jest jej dostępność. Każdy sklep, czy to duży supermarket czy mały sklep w sąsiedztwie czy wyspecjalizowane delikatesy prowadzą sprzedaż kawy. Nie trzeba się ani natrudzić przy jej zakupie, ani zaparzeniu, temu zawdzięcza popularność.
Kawę można kochać lub jej nienawidzić
Wielu ludzi często dostając pytanie "kawa czy herbata?", odpowiada jednoznacznie - kawa. Dlaczego tak właściwie jest? Otóż wielu z nas uważa, że kawa im pomaga. W jaki konkretnie sposób? Mnóstwo osób utrzymuje, że kawa pomaga im już rano, tuż po przebudzeniu, kiedy nie są jeszcze w stanie otworzyć oczu. Pobudza ich i sprawia, że zaczynają być pełni energii, o co trudno jest nad ranem. Inni kochają kawę za sam jej smak. Oczywiście, istnieje wiele rodzajów kawy, między innymi kawa włoska, ale jest ich naprawdę tak wiele, że w zasadzie każdy mógłby znaleźć swój ulubiony smak. Można więc stwierdzić, że miliony ludzi piją kawę dla czystej przyjemności, jaką daje im jej zapach i smak, pieszczący podniebienie. Rzeczywiście, zapach kawy to zapach intensywny i nie do podrobienia, a jej wyjątkowy smak ma swoich zwolenników w każdej kategorii wiekowej czy zawodowej. Sprzedaż kawy od lat nie spada, a wręcz rośnie, dlatego można łatwo zauważyć, że jej zwolenników i "wyznawców" z czasem wciąż przybywa. Kawę można kochać, lub jej nienawidzić, ale z pewnością nie można wobec niej pozostać obojętnym.
Rocznie produkuje się jej bardzo mało
Dziś obecność kawy jest widoczna wszędzie. Widzimy ją w domu w kubkach na stole. Widzimy w dłoniach przechodniów na ulicy. Widzimy na biurkach urzędników. Nie wspominając już o restauracjach. Dzieje się tak, bo kawa jest dziś podstawowym napojem. Sprzedaż kawy ciągle wzrasta, bo uwielbiamy jej lekko gorzki smak i przypalony zapach. Spożywamy ją na różne sposoby. Wielu osobom smakuje kawa włoska. Piją ją ludzie nie tylko podczas wczasów spędzanych we Włoszech, lecz również w swoim kraju. Włoskie espresso możemy wypić i u siebie. Wystarczy tylko je odpowiednio przyrządzić. Włosi słyną z parzenia kawy espresso i dlatego u nich nam smakuje najlepiej. Bo na smak kawy wpływa wiele czynników. Przede wszystkim rodzaj kawy, czas jej palenia, miejsce zbierania. Smak kawy zależy również od sposobu jej parzenia, od ciśnienia, od rodzaju wody, a także od dodatków. A nawet miejsce, atmosfera i towarzystwo ma wpływ na smak kawy. Najdroższa kawa na świecie pochodzi z Indonezji i nosi nazwę kawa luwak. Rocznie produkuje się jej bardzo mało dlatego jej cena jest tak wysoka. Lecz sposób jej wytwarzania również nie jest standardowy. Gdyż pozyskiwana jest z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada najlepsze owoce kawy. I po częściowym przetrawieniu wydala. Takie odchody są zbierane, myte i przetwarzane na kawę.